psychiatra śląsk psycholog śląsk
psychiatrasląsk psycholog śląsk
REGON 240725792 NIP 9691498839
Nr RWDPL 000000237161
 
Nr konta PKO BP 83 1020 3714 0000 4202 0412 5209
 
 
 
 
 

Centrum Zdrowia Psychicznego 

SENS-MED Kosiak sp. j.



psychiatra śląsk psycholog śląsk

Rejestracja telefoniczna: +48 723 727 072

Rejestracja on-line: kontakt@sens-med.pl

ONLINE

+48 723 727 072

REJESTRACJA 

psychiatra śląsk psycholog śląsk
29 września 2022

Kawa a depresja

Początek dnia bez małej czarnej? Dla wielu z nas taki scenariusz jest nieakceptowalny.

 

Nie od dziś wiadomo, że filiżanka czarnej kawy poprawia humor, zwiększa koncentrację i minimalizuje zmęczenie. Ok, ale dlaczego czytasz o kawie na blogu poświęconym psychiatrii i psychologii? 

 

Okazuje się bowiem, że kawa (a właściwie zawarta w niej kofeina) może korzystnie wpływać na osoby narażone na depresję.  

 

Naukowcy z Harvardzkiej Szkoły Medycznej przeprowadzili badania. Trwały 24 lata, objęły 50 tys. osób, a wyniki były zaskakujące. Okazało się bowiem, że osoby, które piły 2-3 filiżanki kawy dziennie, były o 15% mniej narażone na wystąpienie depresji w porównaniu do osób, które piły kawę raz w tygodniu. 

 

Co ciekawe, procent ten wzrastał wraz z każdą kolejną filiżanką - osoby, które wypijały 4 i więcej filiżanek kawy dziennie, wykazywały o 20% mniejszą zachorowalność na depresję. 

 

Tematem dobroczynnego wpływu kawy na zdrowie zajęli się także polscy naukowcy. 

 

Dr. Regina Wierzejska w artykule opublikowanym na łamach Archives of Medical Science opisuje badania przeprowadzone w 2007 roku, których wyniki wykazały, że u osób regularnie pijących kawę, ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera zmniejsza się o 30% w stosunku do osób, które kawy nie piją. Natomiast długoterminowe badania epidemiologiczne przeprowadzone w 2010 wykazały, że osoby w średnim wieku, spożywające 3-5 filiżanek kawy dziennie wykazywały aż o 64% mniejszą zapadalność na chorobę Alzheimera. 

 

Być może to właśnie wyniki tych badań sprawiły, że w 2016 roku w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, pojawiła się kawa jako substancja mająca korzystny wpływ na zapobieganie wielu chorobom. 

 

A autor tego artykułu pisał go popijając oczywiście... kawę :)